Mensen doen niet zomaar iets en komen niet zonder reden uit hun luie stoel. Er is iets wat mensen aanspoort en energie geeft. Of ze komen tot actie of er is een reden om bewust of onbewust iets niet doen
Om een goede foto van iemands identiteit te maken moet je diens drijfveren kennen: de dominante, de secundaire en de neutrale drijfveren. Drijfveren zeggen iets over je houding en gedrag, ze bepalen je voorkeuren en prioriteiten.
Mentale drijfveren zijn sterker dan materiële drijfveren. Ze geven meer voldoening en hun invloed is van langere duur. Omdat mentale drijfveren diepgeworteld zijn, beïnvloeden ze je meer in je doen en laten, zeker op onbewust niveau. Ze hebben veel meer invloed op je mindset, waar alles begint.
Iedere drijfveer heeft antwoorden op vragen in het leven, zodat je je in elke situatie moet realiseren welke drijfveer bepalend is voor je gedrag.
De mate waarin je dan zelf in beweging komt en handelt hangt af van je drijfveren, want iedereen wordt gestuurd door (andere) persoonlijke drijfveren. Bovendien drijft eenzelfde drijfveer mensen niet op dezelfde wijze noch met dezelfde kracht. De mate waarin een drijfveer dat doet, verschilt dus van persoon tot persoon.
Drijfveren kun je ook benoemen met begrippen als passie, bezieling, eigen kracht, inspiratie, zingeving. Het gaat om een diepere persoonlijke dimensie of motivatie van waaruit mensen leven en werken.
Iedere drijfveer geeft antwoorden op vragen in het leven. Productiviteit ontstaat als mensen in hun leven en in hun werk mogen doen waartoe ze gedreven zijn. Zo ontstaat er ook een dynamiek binnen groepen (teams, organisaties, bedrijven). Dat schept harmonie. Zo betekenen mensen iets voor anderen en voor elkaar. Op zich geeft dat al voldoening en een goed gevoel, en het inspireert.
Bewuste drijfveren, onbewuste drijfveren, persoonlijke drijfveren…
Iedereen kent enkele bewuste drijfveren, omdat die duidelijk aan de oppervlakte drijven. Kennen mensen hun diepere of onbewuste drijfveren? Dat is moeilijker. Wat beïnvloedt, zonder dat je het enigszins beseft, echt jouw persoonlijkheid en gedrag? Welke zijn die diepgewortelde drijfveren? Dat is geen eenvoudige zaak natuurlijk. Je moet jezelf dus kritisch analyseren. Begrijpen wat je motiveert, is begrijpen waarom je doet wat je doet en ook waarom je dat zo moeilijk kunt laten.
Onbewuste drijfveren zetten je aan om dingen te doen. Ze kunnen je sturen in een richting waarvan jij je niet bewust bent, zelfs tot ongekende hoogten of prestaties die je onmogelijk achtte. Denk aan topsporters die een record breken en waarom zij zo gedreven kunnen zijn en zoveel opofferen om dat te bereiken. Anderzijds kunnen je diepere, onbewuste overtuigingen je totaal blokkeren om dingen te doen of dingen te veranderen. Zij beïnvloeden wat je niet wenst te doen, wat je wilt vermijden. Ze sturen jou aan en kunnen jou als het ware saboteren, terwijl je dat alles helemaal niet doorhebt.
Persoonlijke drijfveren en remmers zijn bepalend voor de dynamiek of het disfunctioneren van teams. Remmende factoren veroorzaken energielekken. Versterkende gedragingen zijn energieboosters. Ook in teams spelen die onderlinge krachten en energieën.
53 basisdrijfveren
In mijn boek “Met goesting werken” heb ik 53 basisdrijfveren beschreven. Je kunt de oefening maken om finaal jouw dominanten drijfveren te kennen. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Je drijfveren in kaart brengen helpt je ook om in team performant samen te werken. Maak de oefening.