Harmonie of conflicten tussen mensen, een dunne grens

Ieder mens heeft zijn eigen specifieke identiteit. Hoe die identiteit eruit ziet, is het resultaat van drie factoren: menstypes, drijfveren en (kern)waarden. Elke identiteit is dus verschillend, maar er zijn ook altijd wel gelijkenissen te vinden. Dat verklaart waarom het klikt of botst tussen verschillende mensen.

Handleiding voor jezelf en voor interactie

Wanneer je alle inzichten over drijfveren, (kern)waarden en menstypes combineert, heb je een bijzondere tool in handen om jezelf beter te kennen, maar ook om andere mensen te begrijpen. Het is de basis om goede relaties op te bouwen, mensen te motiveren en te coachen en je te omringen met mensen die goed samenwerken.

Het is dus een soort handleiding voor jezelf, voor je relaties en je team. Zo begrijp je waarom het tussen mensen klikt of botst. En waarom de interactie tussen twee of meer personen al dan niet werkt. Hoe meer inzicht in het model ‘Menstypes-Drijfveren-(Kern)waarden’, hoe stabieler de basis om relaties uit te bouwen.

Van identiteit naar verbinding

Elke identiteit is persoonlijk en is de vertaling van de kernwaarden van ieder individu. Doordat deze waarden zo diepgeworteld zijn, kan je de identiteit an sich niet echt veranderen of bijsturen. Waar je wel aan kan werken, is het optimaliseren van de verbinding tussen mensen. Ook al is er automatisch een bepaalde match of mismatch tussen mensen, toch komen goede relaties (harmonie) er niet vanzelf. Omgekeerd kan je conflicten tussen twee totaal verschillende identiteiten zeer moeilijk helemaal de wereld uit helpen. Dat betekent echter nog niet dat verbinding onmogelijk is.

Interactie binnen teams

Het relatiemodel tussen individuen kan je ook toepassen op teams. Met zo’n standaardkader kent en herkent iedereen elkaar en weten mensen waar het op staat. Je creëert begrip, respect, vertrouwen en het is een medium voor constructieve communicatie. Dat bevordert samenwerking en teamspirit.

Als leidinggevende kan je het WIRP-model (met menstypes) in combinatie met drijfveren en kernwaarden als standaard implementeren. Zo heb je een kapstok tijdens functionerings- of evolutiegesprekken waarom je kan terugvallen. Je begrijpt elkaar beter en het bevordert je inzicht in elkaars talenten, drijfveren, sterktes en zwaktes.

Het geheim achter (team)interactie?

In mijn boek ‘Met goesting werken’ vertel ik je meer over de interactie tussen mensen en teams. Bestellen kan via contact@geertdehouck.be.